Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Kurulu, 07.06.2023 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) konferans salonunda yapıldı. Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Erişim Sağlayıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Çerikci, Erişim Sağlayıcıları yöneticileri ve üyeleri, BTK yöneticileri, Erişim Sağlayıcıları Birliği personelleri katılım sağladılar.

Genel kurulun açılış konuşmasını ESB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Avukat Mehmet Çerikci yaptı. Çerikci, Erişim Sağlayıcıları Birliğinin yıl boyunca yapmış olduğu görev ve faaliyetlerden şu şekilde bahsetti: “5651 sayılı yasada yapılan düzenlemeler çerçevesinde, birliğimize verilen görevler kapsamında, internetin bilinçli ve güvenli kullanımıyla ilgili faaliyetleri yürütmek üzere ‘Basın İletişim Birimi’ oluşturulmuş ve söz konusu birim tarafından yönetilen sosyal medya hesaplarında ‘Güvende Kal’ temasıyla güvenli internet kullanımına yönelik bilgilendirici içerikler üretilmiştir. İnternetin güvenli ve bilinçli kullanımına yönelik, konusunda uzman kişilerle röportajlar yapılmış ve sosyal medya hesaplarından bu röportajlar yayınlanmıştır. Birimimiz ‘Siber Güvenlik Farkındalık Ayı’ kapsamında global bir proje de hazırlamıştır. Ayrıca, Eğitim Birimimiz tarafından internetin güvenli ve bilinçli kullanımına yönelik ‘Güvende Kal Eğitim Müfredatı’ çalışmaları da yapılarak özgün eğitim içerikleri oluşturulmuştur. Erişim Sağlayıcıları Birliği, Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlemiş olduğu ‘Limitless Makers 2.0’ programına ‘Güvende Kal’ markası ve ekibiyle destek olmuştur. Bu programa, Genel Sekreterimiz Ömer Faruk Sorgun konuşmacı olarak katılım sağlamıştır.

Genel faaliyet ve görevlerden kısaca bahseden Çerikci, konuşmasının devamında asrın felaketi 6 Şubat depremine de şu ifadeleriyle değindi: “7 Şubat 2023’te Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlenmesi planlanan “Güvenli İnternet Günü” etkinliği, ne yazık ki 6 Şubat 2023’te ülkemizde yaşanan ve bütün milletimizi derinden sarsan deprem dolayısıyla gerçekleştirilememiştir. Ülkemizde yaşanan hazin deprem sonucunda, bu felaketten maddi manevi oldukça olumsuz etkilenen aziz milletimize yardımı bir borç bilen Erişim Sağlayıcıları Birliği, felaketin ilk gününden itibaren Genel Sekreterimiz Ömer Faruk Sorgun öncülüğünde, deprem bölgesinde aktif olarak 45 gün boyunca depremzede vatandaşlarımıza yardım çalışmaları yürütmüştür. Deprem bölgesine yardım çalışmaları kapsamında öncelikle acil ihtiyaçlar dikkate alınarak su ve gıda malzemeleri temin edilmiş ve deprem bölgesine sağlıklı bir şekilde ulaştırılmıştır. Bu süreçte Genel Sekreterimiz ve gönüllü personelimiz, kış şartları ve temel ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlanan yardım kolilerini, sağlam ve sağlıklı bir şekilde yerine ulaştırabilmek için titizlikle çalışmıştır. Genel Sekreterimiz ve gönüllü ekibi tarafından köylere ve çadır kentlere malzemeler dağıtılmış; ilk ve orta öğretim öğrencilerine kırtasiye malzemesi yardımı yapılmış; bu süreçte psikolojik olarak olumsuz etkilenen çocuklara ve gençlere destek motivasyonu sağlanmış; Ramazan Bayramı dolayısıyla bayramlaşma programı yapılmış ve bayram hediyeleri dağıtılmıştır. Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde de Basın İletişim personeli depremzede kadınlarla bire bir görüşerek onlara manevi destek sağlamıştır.

Birlik ve beraberliğin, dayanışma ve yardımlaşmanın en çok gündemde olduğu bu dönemde ve bu kavramlara en çok ihtiyaç duyulan böylesi hazin bir zamanda, ellerini taşın altına koyan ve gözünü budaktan esirgemeyen birliğimizin gönüllü personeline, huzurunuzda teşekkürü bir borç biliyorum.”

Sayın Mehmet Çerikci’den sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, kurulda katılımcılara hitap etti. Öncelikle asrın felaketine değinen Sayın Sayan, şu sözleriyle konuşmasına başladı: “Öncelikle, 6 Şubat 2023’te meydana gelen asrın felaketi karşısında ruhları ebedî âleme intikal etmiş vatandaşlarımızı rahmetle anarken geride kalan ve ne yazık ki depremin sancılarını iliklerine kadar hisseden değerli halkımıza geçmiş olsun dileklerimi bir kez daha iletmek istiyorum. Tek yürek olduğumuz bu felaket karşısında deprem bölgesinde gönüllü çalışan Erişim Sağlayıcıları Birliği personeline teşekkürlerimi iletiyorum. Ülkemizin aldığı bu yarayı birlikte sarmak adına Erişim Sağlayıcıları Birliğini verdikleri mücadeleden, sergiledikleri yardımseverlikten ve şartlar ne olursa olsun gösterdikleri sabırdan dolayı tebrik ediyor ve böylesi bir felaketin tekrar yaşanmaması için temennide bulunuyorum. Her şerde ve her hazin olayda almamız gereken dersler, nasihatler ve öğütler olduğu kanaatindeyim. Asrın bu felaketi bizlere gösterdi ki hangi milletten ırktan olalım, hangi renkten olursak olalım ve hangi dinden olursak olalım birbirine kenetli, birbiri için savaşmayı ve mücadele etmeyi kendine en önemli vazife edinen necip bir milletiz. Bizler her felaketten sonra toparlanmasını, her afetten sonra kalkmasını bilen ve bunu birbirimize dayanarak yapan güzide bir milletiz. Bu şuuru taşıyan, bu güzel ahlakla yetişmiş ve bu vazifeyi kendine düstur edinmiş her vatandaşımızı ve elbette siz Erişim Sağlayıcıları Birliğinin kıymetli üyelerini özellikle tebrik ve takdir etmekteyim. Bu şuur ve ahlak bizlerde var olduğu müddetçe altından kalkamayacağımız hiçbir zorluğun olmadığı kanaatindeyim. Allah bizleri bu şuurdan ayırmasın.

Dr. Fatih Sayan konuşmasının devamında şunları ekledi: “İçinde yaşadığımız çağ hız çağı. Bu hızı hem büyük oranda bilgi ve iletişim teknolojilerine borçluyuz hem de bu hızdan en fazla etkilenen yine bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü. İnternetin ortaya çıkmasından bu yana geçen 35 yılda geldiğimiz noktada dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 65’i internet kullanıyor. Bu kullanım esnasında her tuş, her arama, her paylaşım bir veri ortaya çıkarıyor. Bir istatistiğe göre dünyada üretilen tüm verinin yüzde 90’ı son beş yıldaki verilerden oluşuyor. IBM’e göre dünyada her gün 2,5 milyar GB veri üretiliyor. Forbes’e göre ise bu yıl sonunda Büyük Veri Analitiği pazarı 103 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacak. Bu denli yoğun bir veri üretimi insanlığın üretim, tüketim, çalışma ve sosyal hayatında köklü değişimler yaratmış durumda. Bu değişimlerin çoğu insan hayatını kolaylaştırdı. Yeni iş alanları ortaya çıkardı. Zamandan, paradan ve benzeri başka maliyetlerden tasarruf sağladı. Ancak bu yoğun veri paylaşımına sahne olan platformdaki yani internetteki tehdit potansiyelleri de giderek daha fazla önem kazanmaya başladı.” Bu girişten sonra Sayan, konuşmasının devamında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği “Türkiye Yüzyılı”nın altını çizerek “Şahlanış Dönemi” vizyonunun hakkını verebilmek için A’dan Z’ye her kurumun üstüne düşen vazifeleri eksiksiz olarak yerine getirmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Sayan, devam eden konuşmasında “Erişim Sağlayıcıları olarak büyük bir veri akışının ana omurgasını sağlayan sizlere oldukça büyük görevler düşüyor. Son derece önemli bir alt yapı ve insan kaynağına sahip olan siz erişim sağlayıcılarının sadece abonelik hizmetleri ve erişimdeki kalitenin yükseltilmesi değil, aynı zamanda bu alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli ARGE çalışmalarına da mesai harcamanız önem arz ediyor.” diyerek Erişim Sağlayıcıları Birliğinin görev ve sorumluluklarına da vurgu yaptı.

Erişim Sağlayıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çerikci, Bakan Yardımcısı Dr. Fatih Sayan’a plaket hediye etti. Devamında ise Sayın Mehmet Çerikçi, divan üyelerini oylamaya sundu. Oylama neticesinde toplantı divan başkanlığına Ahmet Savaş, divan katipliklerine ise Halil Dinç ve Esmanur Koçak seçildi. Gündem doğrultusunda yönetim kurulu faaliyet raporu ve denetim kurulu raporları okundu. Genel kurul tarafından 2022 faaliyet yılı bilanço ve kâr-zarar hesaplarının okunması ve tasdiki sonrası Yönetim Kurulu ibra edildi. 2023 yılı bütçesinin sunumu ve Genel Kurul tarafından onaylanmasının ardından toplantı sona erdi.