Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Kurulu Ankara’da Düzenlendi
Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Kurulu, 29.03.2022 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) konferans salonunda yapıldı.
Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK yöneticileri, Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) yöneticileri ve üyeleri katıldı.
Genel kurulun açılış konuşmasını ESB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet Çerikçi yaptı. İnternet ve mobil iletişim teknolojilerinin artık hayatımızın merkezinde olduğunu belirten Çerikçi, “Sosyal hayatımızda, iş hayatımızda, hukuki ve idari işlemlerimizi bilişim teknolojileri ile yapıyoruz, kişisel, kurumsal ve toplumsal bellek artık sanal ortama bağımlı halde bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında bilgi ve iletişim teknolojileri, insan ve toplum hayatının olmazsa olmazı haline gelmiş durumda, bu gelişmeleri tabii ki bilgi toplumu olma yolunda önemli kilometre taşları olarak değerlendirmekteyiz. Ancak, bununla birlikte yaşanan gelişmelerin çeşitli tehditleri de beraberinde getirdiği bir gerçektir. Keza, bilgi güvenliğin yanı sıra dijital ve sahipsiz bilginin artması, doğru bilgiye ulaşmayı güçleştirmeye başladı.” dedi. Bilgi kirliliğinden doğan doğru bilgiye ulaşamama problemine de değinen Çerikçi, “Bilgi kirliliği birçok ülkeyi, iş adamlarını ve ilişkilerini negatif şekilde etkiledi. Hatta bu süreçte hastalığı yaydığı iddiasıyla 5G baz istasyonlarını suçlayan veya aşı satmak için virüsü yaydığı iddia edilen kurumları suçlayan olgularla karşılaştık. Bütün bu örneklere bakarak bu süreçte doğru bilgiye erişememenin toplum için sosyal ve sağlık açısından tehlike arz ettiğini ve bu gibi durumlardan kaçınmak için en iyi çözümün halkı yanlış bilgilendirmelerden korumak olduğu açıktır. Bu noktada birliğimiz içinde bulunduğumuz pandemi sürecindeki çalışma döneminde, görevini aksatmadan layıkıyla yerine getirmiş ve her bir arkadaşımız görev bilinci ve çalışkanlıkları ile bu süreci başarıyla yönetmiştir. Yapılan çalışmalar sayesinde internetteki bilgi kirliliği sağlayan kaynaklara erişim durdurulmuş ve doğru bilgiyi bizlere ulaştıran kaynaklar daha fazla yer kazanmıştır.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda genel kurulun hayırlara vesile olmasını dileyen Çerikçi, “Ayrıca önümüzdeki hafta başlayacak olan orucun ruhlarımıza huzur, bünyelerimize sıhhat getirmesini, sоfrаlаrımıza anlam katmasını Mevla’dan temenni ediyorum.” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.
Sn. Çerikçi’nin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sn. Ömer Abdullah Karagözoğlu genel kurulda katılımcılara hitap etti. Karagözoğlu konuşmasında siber güvenlik, Türkiye’nin dijital dönüşümü ve bu alanda kamu kurumlarıyla olan çalışmalarına değindi. Ayrıca, Türkiye’nin siber savunmasının önemine vurgu yaptı. Bununla birlikte, Erişim Sağlayıcıları Birliği ile dijital anlamda bütün alanlarda koordinasyonlu bir şekilde çalışma yaptıklarını ifade etti. Karagözoğlu konuşmasını, “Erişim sağlayıcıları sektörünün çalışmalarını, BTK olarak yakından takip ediyor, düzenlemelerimizi ESB ile birlikte bu çerçevede sürdürüyoruz. Toplantının bu anlamda verimli geçmesini ve güzel sonuçlara ulaşmasını diliyor, birliğin yönetimi ve üyelerine şükranlarımı sunuyorum.” diyerek sonlandırdı.
BTK Başkanı Sn. Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun ardından genel kurulda konuşma gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan 5651 sayılı Kanun’un önemini vurgulayarak, “Erişim sağlayıcıları; internet ortamında ortaya çıkan hak ihlalleriyle mücadele noktasında önemli rol oynuyor. Bu noktada 5651 sayılı kanunda önemli değişiklikler yaptık. Kişilik haklarını ihlal eden içerikler, erişim engellenmesinin yanı sıra, artık kaldırılabiliyor. Yapılan düzenleme ile kişilik hakkı ihlali oluşturan içerik ve bağlantılar ile başvurucunun adının ilişkilendirilmemesi sağlanıyor. Sosyal ağlar üzerinde gerçekleşen ihlallerin ortadan kaldırılması ve bunun hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada sosyal ağlara yönelik önemli düzenlemeler gerçekleştirdik. 10 adet sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirdi. Yükümlü sosyal ağların birçoğu, sanal tüzel kişilikler üzerinden yapay muhataplık ilişkisi kuruyorlar. Bir takım sanal ofislerle göstermelik ilişkileri kabul etmiyoruz. Gerçek muhataplık ilişkisinin tesisi için 5651 sayılı kanunda yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz. Bu hususlara ilişkin çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Sayan konuşmasını sona erdirmeden önce genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi.
Açılış konuşmalarının ardından ESB yönetim kurulu başkanı Sn. Mehmet Çerikçi, divan üyelerini oylamaya sundu. Oylama neticesinde toplantı divan başkanlığına Ahmet Savaş, divan katipliklerine ise Halil Dinç ve Volkan Erdem seçildi. Gündem doğrultusunda yönetim kurulu faaliyet raporu ve denetim kurulu raporları okundu. Genel kurul tarafından 2021 faaliyet yılı bilanço ve kar-zarar hesaplarının okunması ve tasdiki sonrası Yönetim Kurulu ibra edildi. 2022 yılı bütçesinin sunumu ve Genel Kurul tarafından onaylanmasının ardından toplantı sona erdi.