Erişim Sağlayıcıları Birliği Olağan Genel Kurulu 30.03.2021 tarihinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun büyük konferans salonunda yapıldı.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Erişim Sağlayıcılar Birliği yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, teknolojik gelişmelerin geldiği noktadan söz etti. Siber tehditler karşısında ülkelerin siber ordularını kurmaya başladıklarını dile getiren Sayan, stratejik müttefikliğin de önem kazandığını ifade etti. Ayrıca konuşması sırasında Erişim Sağlayıcıları Birliğinin Yaptığı çalışmaları yakından takip ettiğinide belirten Sayan, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ellerinden gelen her türlü destekleri vereceklerini de özellikle vurguladı.

İnternet yönetişiminde uluslararası düzenlemelerin ortak bir algı ve karar alma yöntemiyle gelişmemesinin zafiyetleri arttırdığına dikkat çeken Sayan, “Bu zafiyet kötü niyetli içerik üreticilerine, siber saldırılara karşı değişik fırsatlar sunuyor, suç örgütlerinin ve teröristlerin propagandasının gelişmesi için müsait bir zemin sağlıyor. Başta terör propagandası olmak üzere tehdidin varlığı gittikçe artıyor. Sosyal medya yayını ile birlikte yapılan terör saldırıları, sosyal ağ sağlayıcıların kendi özdenetim mekanizmalarının aslında ne kadar zafiyet taşıdığını da ortaya koyuyor. Sosyal ağları idare edenler kendi şirket politikalarını yeniden gözden geçirmek, daha güçlü mekanizmalar geliştirmek ve insanlığın ortak değerlerine karşı belirgin bir hassasiyet taşımak zorundalar” dedi.

Siber güvenliğin teknolojinin daha tasarımı aşamasındayken sağlanması gerektiğine dikkat çeken Sayan, “ Konuya sadece teknoloji bazında değil, o teknoloji ile üretilen pozitif içeriklerin nitelik ve kalitesini arttıracak sosyal sorumluluk projelerinin arttırılması çerçevesinde de bakmak gerekiyor. İnternette zararlı içeriklere karşı gençlerimizi ve çocuklarımıza yönelik olarak onlara daha iyi içerikler sunmak hepimizin görevi. Ayrıca, interneti bilinçli biçimde kullanacak farkındalık eğitimlerinin sürekliliğini sağlamayı herhangi bir görev olarak değil gönüllülükle gerçekleştirmeyi üzerimize borç kabul etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da pandeminin etkisiyle teknolojinin boyut değiştirmesinden bahsetti. Kurum olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Karagözoğlu, “Siz değerli paydaşlarımızın da katkıları ile Bakanlığımız ile birlikte Kurum olarak, internet ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor, kullanıcıları özelikle de çocukları internetin zararlarından korumak için çalışmalar yapıyoruz. İnternet ortamının yarattığın risklere ve tehlikelere karşı tedbirler almak, insanımızın teknolojiyi güvenle kullanabilmelerini temin etmek başta siz internet servis sağlayıcılar olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızın görevleri arasında yer alıyor. İnterneti daha iyi bir ortam haline getirmek için hep birlikte var gücümüzle çalışmamız gerekiyor” dedi.

Karagözoğlu, “İnternet ortamında yapılan yayınlar yoluyla işlenen suçlarla etkin bir şekilde mücadele etmek ve özellikle vatandaşlarımızın kişilik haklarının ihlali söz konusu olduğunda gecikmeden mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne önemli görevler düştüğünü kaydeden Karagözoğlu, “ESB’nin kuruluşundan bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile internet ortamında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinde önemli adımlar atıldı. Kurumumuz ile koordinasyon halinde bu çalışmalar hız kesmeden devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Daha sonra divan kurulu oluşturuldu. Divan kurulunun davetiyle mevcut Erişim Sağlayıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çerikçi, 2019-2020 yıllarına ait faaliyet raporunu, birliğin bu zaman aralığında yaptığı çalışmaları sundu. Kurumun yapısını da anlatan Çerikçi, birliğin faaliyetlerini yapan birimleri de yaptıkları çalışmalarla birlikte tanıttı. Yönetim Kurulu Başkanı Çerikçi’nin ardından söz alan Denetim Kurulu başkanı Mustafa Çavuşoğlu, denetim raporunu üyelere sundu. Daha sonra bağımsız bir denetçi bağımsız denetim raporunu birlik üyelerine sundu. Bağımsız denetim raporunun sunumundan sonra mevcut olan 2019-2020 yıllarındaki yönetim kurulu ibra edildi. Mevcut yönetim kurulunun ibrasının ardından yönetim kurulu seçimlerine  geçildi. Yapılan seçim neticesinde Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin yeni yönetim kurulu oluşturuldu. Yapılan yeni seçim sonuçlarına göre, yönetim kurulu üyeleri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş adına Mutlu Korkmazer, Türk Telekomünikasyon A.Ş adına Yusuf Kıraç, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş adına Tevfik Özhan, TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş Çağrı Yalçın, TT Net A.Ş adına Serhat Erkoç, Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş adına M. Yılmaz Küçük, Vodafone Net İletişim Hizmetleri adına  Hilal Keskiner, Türksat A.Ş adına Mehmet Çerikçi, Demirören A.Ş adına Erkal Filiz, Türk Telekom International A.Ş adına Mustafa Eser, NetGSM İletişim ve Bilgi Teknolojileri adına Adem Öcal olarak belirlendi.